İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DOLAYISI İLE ÖDÜL ALDIK Reviewed by Momizat on . Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına hedeflerine yönelik olarak Türkiye Odalar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına hedeflerine yönelik olarak Türkiye Odalar Rating: 0
Burdasınız: Anasayfa » Genel » İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DOLAYISI İLE ÖDÜL ALDIK

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DOLAYISI İLE ÖDÜL ALDIK

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına hedeflerine yönelik olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası’nda özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerimizin oluşturacakları ilave istihdam için destekleneceklerini açıklamıştı.Bunun üzerine bizlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde “Bu iş olur ,milyonlara iş, milyonlara aş olur” sloganıyla çıktığımız bu yolda başarılara imza atarak ödül almaya hak kazanmış bulunmaktayız.Bu ödülü almamızda emeği geçen Yönetim Kurulumuza,Meclis üyelerimize,İş insanlarımıza ve üyelerimize ayrı ayrı teşekkür eder desteklerini bizlerden esirgemedikleri için çok teşekkür ederiz.Aynı başarıyı 2018 yılı teşvikleri ile sürdürmeyi hedefliyoruz ve inanıyoruz bu iş olacak, milyonlara iş, milyonlara aş olacak.

İşte 2018 yılı teşvikleri:

• Tüm sektörlerde ilave olarak istihdam edilen kişilerin, SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Asgari ücret üzerinden, 2017 yılı için aylık 773 TL. 2018’deki asgari ücrete göre yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
  • İmalat sanayi ve bilişim sektöründe ilave istihdam edilen kişilerin SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Prime esas kazanç üzerinden, 2017 yılı için aylık en fazla 1.778 TL. 2018’deki yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
  • 18-25 yaş arasındaki gençlerin, kadınların ve engellilerin teşvikten yararlanma süresi 18 ay (1,5 yıl) olacak.
  • Yeni açıklanan istihdam teşviki 31.12.2020’ye kadar uygulanacaktır.
  • Yararlanma şartı: İlave olarak istihdam edilecekler, teşviklerden yararlanabilmeleri için işe giriş tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalışmamış olmalıdır.
  • 1-3 çalışanı olan imalat sanayi işyerleri, ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaş arasındaki gençlerin; ücret, SGK primleri ve vergileri, 1 yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödenecek. (İlave istihdam edilen kişi 1 yıl çalışacak, işveren 6 ay ücret, SGK primi ve vergi ödeyecek)

İşbaşı Eğitim Programları

• Bilişim, Enerji ve İmalat Sanayi sektörlerinde İşbaşı Eğitim Programları 3 aydan 6 aya çıktı.
  • Diğer sektörlerde 3 ay olarak uygulanmaya devam edecek.
  • Programa katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
  • İmalat Sanayi sektöründeki İşbaşı Eğitim Programına katılan, 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara; İşbaşı Eğitim Programı sürecince ayrıca aylık 400 TL bakım desteği ödenecek.
  • Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama gibi geleceğin mesleklerinde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programları, 18-29 yaş arası gençler için 9 ay sürecek. Günlük 75 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.

Mesleki Eğitim

• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında İmalat Sanayi sektörüne yönelik mesleki eğitim kursları düzenleyecek. Teorik ve pratik eğitim 8 aya kadar sürebilecek. Mesleki Eğitim kurslarına katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
  • Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli işgücü gerektiren sektörlerdeki mesleklerde gençlerin, akredite edilmiş mesleki eğitim kurumlarında kendilerine uygun zaman ve şartlarda mesleki eğitim almaları sağlanacak. Bu kapsamda gençlere alacakları eğitimde kullanabilecekleri kupon verilecek. Mesleki Eğitim Kurumlarından belirli oranlarda istihdam taahhüdü istenecektir.

Gençlere Yönelik Teşvikler

• 18-25 yaş arası kısmı zamanlı çalışan öğrencilerin yetim aylıkları kesilmeyecek.
  • Yeşil pasaporta sahip olan gençlerin kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları artık iptal edilmeyecek.

Engellilere Yönelik Teşvikler

• En az %40 engelli raporuna sahip olanlar, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikasına sahipse ve kendi işini kurmak isterse İŞKUR tarafından verilen hibe desteği 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseliyor.

Dursun DAĞDELEN

Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası